Rasszizmus a gólvonalon

Rasszizmus a gólvonalon

MMM

2019. június 22. - Héjjaváry

MMM

Aki nem tudná: MMM = Marx + Mao + Marcuse, a 68-as ifjak szentháromsága.
A harmadik név kevésbé ismert.

Herbert Marcuse (1898 – 1979) német-zsidó származású amerikai professzor, a filozófia, irodalomelmélet, szociológia, politológia stb. tudora. Az "Egydimenziós ember" c. könyve a 68-asok bibliája volt. (A sokdimenziós ember helyett a mai ember egyetlen dimenziója a pénz, a fogyasztás.)

Egyik alaptétele szerint a kapitalizmus már annyira megszilárdult, hogy belső erők képtelenek megdönteni, sőt még a ellene való támadást is képes integrálni, saját előnyére fordítani. (Mint a földhöz vágott Antaiosz.)

Például írok egy kapitalizmust elemző, bíráló, elítélő, annak a megdöntésére buzdító könyvet. Bestseller lesz, dől hozzám a pénz. Ekkor már nem attól fáj a fejem, hogy miből fizetem ki a villanyszámlát, hanem attól, hogy mibe fektessem a pénzemet, hogy elértéktelenedés helyett inkább fialjon. Méghozzá nem akármennyit, hanem sokat, de nem is sokat, hanem a lehető legtöbbet. Kigúvadt szemekkel lesem majd a tőzsdei árfolyamokat, a befektetési tanácsokat.
Hoppá!
Része, sőt haszonélvezője, szekértolója lettem a tőkés rendszernek, mely engem, a harcos antikapitalistát is integrált. A fene akarja már megdönteni.

Na jó, de nem lehetne valahogy mégis felszámolni ezt a sebezhetetlen tőkés rendszert?

Marcuse válasza: a kívülállók, a radikális baloldali fiatalok, a színesbőrüek, az un. harmadik világ éhező milliói fogják elsöpörni. Vegyük már észre, amit látunk a Földközi-tengeren, Balkánon, Európa nagyvárosaiban, Mexikóban az Marcuse jövendölését igazolja.

Ámbár e megállíthatatlan tömeg is integrálódott már némileg, hiszen napsütött szülőföldjük nyomorúságos viskóit sem kerüli el a tv, meg a világháló. Szájtátva csodálják a szappanoperákat, a dolce vitát, a luxusautókat, a reklámokat, a plázákat, nem utolsósorban a lenge öltözetű nordikus szépségeket. Ennyi csillogás minden viszontagságot megér - beleértve a vízbe fulladás kockázatát is.

Lehet hogy a kapitalizmust mégsem sikerül majd megdönteni, de legalább a nyugati civilizációt, azt igen.

süti beállítások módosítása